Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Με μικρά χί

"Με μικρά χι τσεκάριζα πυρπολημένους τόπους
στον γαλατένιο άτλαντα του κορμιού σου επάνω.
Ήταν αράχνη το στόμα μου που έστηνε τον ιστό της χιαστί.
Μέσα σου, επάνω στην πλάτη σου, διψαλέο, περίτρομο.
Σου έλεγα παραμύθια και θρύλους στις όχθες του εσπερινού,
κουκλί μου λυπημένο και γλυκό,
για να σου τήνε πάρω έτσι τη λύπη.
Για 'ναν κύκνο, για 'να δέντρο, για κατιτί αλαργινό κι αλέγρο.
Για την ώρα των σταφυλιών, για τον καιρό της ώριμης οπώρας.
Ζούσα αραγμένος σε λιμάνι ώσπου σ' αγάπησα,
και τη μοναξιά μου την τραβέρσωναν τα όνειρα και η σιωπή.
Δεσμώτης ήμουν ανάμεσα σε θάλασσα και θλίψη.
Βουβός, αλλοπαρμένος,
ανάμεσα σε ασάλευτους βαρκάρηδες του πόρτου.
Από τα χείλια ως τη φωνή κάτι όλο χάνεται.
Κάτι φτεροκοπάει, του τρόμου κάτι και της λησμονιάς.
Έτσι, να, σαν δίχτυα που δεν δύνονται να κρατήσουν το νερό,
μαμούνι μου εσύ, παρά σταγόνες κάποιες μόνο
στους βρόχους τους τρεμουλιαστές.
Κι ωστόσο, πάντα κάτι τραγουδάει
σ' αυτά εδώ τα έπεα πτερόεντα.
Κατιτίς τραγουδάει,
κατιτίς αναθρώσκει ως το άπληστο στόμα μου.
Να ήτανε λέει να σου ψάλλουνε μεγαλυνάρια
μ' όλα τα λόγια της χαράς.
Διθυράμβους ν' ακούσεις, να σ' ανάψουνε και να πετάξεις
σαν καμπαναριό στα χέρια ενός θεότρελου.
Τρυφερή μου εσύ, λυπημένη - τι τρέχει, ξαφνικά? Τι έγινε?
Καλά, καλά δεν πρόλαβα
στην κορφή του ωραίου όρους ν' ανέβω
κι η καρδιά μου έκλεισε σα νυχτολούλουδο"            

P. Neruda   


Zerfließe, mein Herze, in Fluten der Zähren - αναλύσου καρδιά μου σε ποταμούς δακρύων





Mi metto là sul ciglio del  colle e aspetto, e aspetto gran tempo


3 σχόλια:

  1. Καλά! Που βρίσκεις όλα αυτά τα σπουδαία; Το ποίημα του Νερούντα ένα αριστούργημα.Την Κάλλας την είχα ακούσει στην Κάρμεν του Μπιζέ."" L amour est un oiseaux rebellle qui on ne peut pas appronoiser... L 'amour!, L' amour,L amour, Est enfant de boeme, il n; a jamais, jamais connu de loi..". Τώρα που την ακούω στην Μme Baterfly, τη θαυμάζω άλλη μια φορά. Κορυφφαία και ανεπανάληπτη!
    Y.Σ.
    Παρατήρησα ότι έχεις τολμήσει μια σπουδαία επαναστατική αλλά και άκρως αιρετική αλλαγή: Το Καρτεσιανό "cogito ergo sum" το μετάλλαξες σε "sentio"ergo sum" σου αξίζουν χίλια μπράβο! Το αισθάνομαι είναι εκατό φορές πιο αυθεντικό και ανθρώπινο απ[ο το σκέφτομαι λογικά , υπακούω δηλαδή στην τετράγωνη λογική των πραγμάτων (μια λογική που μας οδήγησε δυστυχώς στο σημερινό χάος) Πρέπει εδώ να συμπληρώσω ότι στο βιβλίο του γάλλου φιλόσοφου Μαριόν " Το ερωτικό φαινόμενο" που διαβάζω τώρα τελευταία ο ίδιος ο Μαριόν καταδικάζει τη λογική του Καρτέσιου θεωρώντας ότι πριν από το "cogito" υπάρχει και είναι κυρίαρχο στη ζωή μας αλλά παρατημένο και υποβαθμισμένο το "amo". Άρα κοντά στο δικό σου αισθάνομαι άρα υπάρχω μπορούμε να συμπληρώσουμε το ¨"αγαπω άρα υπάρχω". Σε πείσμα λοιπόν των σύγχρονων βάρβαρων καιρών "amo ergo sum"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζούμε σε έναν κόσμο που επικρατεί η λογική (θεωρητικά πάντα, γιατί όλα αυτά που γίνονται δεν τα λες και απολύτως λογικά, αλλά για την οικονομία της συζήτησης ας πούμε ότι όντως επικρατεί η λογική). Μάλλον το συναίσθημα, επειδή δεν έχει κανόνες, φοβίζει την κοινωνία μας. Ωστόσο για μένα είναι το κυρίαρχο και αποφάσισα να το σεβαστώ γιατί με αυτό τον τρόπο σέβομαι την ύπαρξη μου. Το επιθυμητό είναι αυτά τα δύο να ισορροπούν. Ωστόσο το ευκόλως εννοούμενο για μένα είναι ότι το αισθάνομαι σημαίνει ένα και μόνο ένα: Αγαπώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστά! Σεβόμενη τον εαυτό σου, την ίδια την ύπαρξή σου έχεις για σημαία σου την αγάπη.Να σου πω την αλήθεια στην αγάπη πιστυευω κι εγώ. Όμως κοίτα τι συμβαίνει!την ίδια στιγμή που λέμε ναι! στην αγάπη , την ίδια στιγμή μας σημαδεύουνι τα δηλητηριασμλενα βέλη της ψυχρής λογικής και του απάνθρωπου ορθολογισμού. Όχιι πως μας φοβίζει αυτό αλλά ξέρεις το πληρώνουμε κάπως ακριβά:μας πνίγει η μοναξιά , βλέπουμε εφιάλτες και μας ζώνουν οι κακές σκέψεις. Και τί εντέλει είναι αυτή η λογική; Είναι ο Σαμαρας , ο Στουρνάρας, ο Βενιζέλος. Τι λένε π,χ.αυτοί; Πρέπει να δανειστούμε αν θέλουμε να σωθούμε. Σκέψη τετράγωνη θα έλεγε κάποιος. όμως αυτός ο δανεισμός είναι η καταστροφή και ο αφανισμός μας ως λαός.Είναι όμως μια λογική σκέψη! Γιατί αν δεν δανειστούμε πάλι θα χαθούμε. Άρα! Πρόκειται λοιπόν για ένα φρικτό φαύλο κύκλο που παγιδευει τους απλούς ανθρώπους.Έναν λογικό πάντως κύκλο!.
    Σκέφτομαι ότι η αυτοκρατορία της λογικής είναι παντοδύναμη γιατί έχει κανόνες και νόμους. Αντίθετα, όπως γράφεις κι εσύ το συναίσθημα είναι χωρίς κανόνες γι αυτό το φοβούνται οι άνθρωποι.Η αγάπη και το συναίσθημα δυστυχώς είναι για τον πολύ κόσμο πράγματα αφερέγγυα και δεν εμπνέουν καμιά εμπιστοσύνη. Αυτό ξέρει ο κόσμος, γιατί αυτό του έμαθαν στο σπίτι, στο σχολείο παντού.
    Πρόσεξε να δεις : γράφεις κείμενα που είναι κατάθεση ψυχής δημοσιεύεις ποιήματα που σε βοηθούν να καταλάβεις ποιος είσαι, βρίσκεις μουσικές και τραγούδια (Because) που ξυπνούν την κοιμισμένη συνείδηση των πολλών. Ρωτάω: ποιος ακούει; ποιος διαβάζει αυτές όλες τις ιστιρίες που είναι μια ολόκληρη ζωή, η ζωή σου; Δυστυχώς όχι πολλοί. Γιατί των πολλών ο νους είναι στο χρήμα και στη συναλλαγή.
    Ωστόσο η αγάπη έχει πάντα τον πρώτο λόγο. Γράφει λοιπόν ο Μαριον (ξέρεις ποιος Μαριόν)για την αγάπη τα εξής υπέροχα:"Αυτός που αγαπάει δεν τον πολυνιάζει αν τον αγαπούν ή όχι. Του αρκεί ότι αγαπάει του αρκεί η απόφασή του ν αγαπήσει.
    Κι ένα υελευταίο που το θεωρώ κορυφαίο και σου ζητώ συγγνώμη για την πολυλογία μου, και την φλυαρία μου
    "Αυτός που χάνει στην αγάπη είναι ο κερδισμένος, γιατί ακόμα αγαπάει"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εμπρός ΘουΒού! Πές μας τί σκέφτεσαι!