Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Άντε θύμα

Μερικές αποσπασματικές σημερινές σκέψεις. Χωρίς εισαγωγικά! Ετσι ξερά! 



Ακούω στο ραδιόφωνο μία εκπομπή. Ο εκφωνητής κάποια στιγμή αναφέρει μήνυμα ακροατή ότι ο κτηνοτρόφος πατέρας του λάδωνε τον υπάλληλο και δήλωνε για τις επιδοτήσεις 100 πρόβατα, αντί για τα 50 πρόβατα που πράγματι είχε. Τα συμπεράσματα δικά μας, λέει ο εκφωνητής. Για να δω τί συμπεράσματα βγάζω... 



Ας υπολογίσουμε ότι το κεφάλι το πρόβατο είναι επιδότηση 50€ τον χρόνο Δηλαδή επιπλέον επιδότηση 2.500ευρώ επιπλέον εισόδημα σε έναν κτηνοτρόφο με τα οποία πρέπει να καλύψει τις ζωοτροφές, τις βενζίνες, τα φάρμακα και να αποζημιωθεί για την ελλειπή παροχή παιδείας και υγείας στην ορεινή του περιοχή. (Έχω μεγαλώσει στην επαρχία και ΞΕΡΩ. Και ήμουν σε παραθαλάσσια περιοχή, δεν μπορώ καν να φανταστώ τί συνθήκες επικρατούν στα ορεινά. Όποια παπαρίτσα πει οποιοσδήποτε κατά φαντασίαν/wannabe οικονομολόγος απλά δεν μετράει!) Χρειάζονται 1.120.000 «πονηροί» κτηνοτρόφοι για να ρεφάρουν τα άχρηστα υποβρύχια που γέρνουν και τα υπέγραψε ένας υπουργός. Για να ισορροπήσει η ζυγαριά δηλαδή βάζουμε στην μία μεριά έναν και στην άλλη ένα εκατομμύριο εκατόν είκοσι χιλιάδες. Κατά πώς μου φαίνεται ότι δεν έχουν την ίδια βαρύτητα... (Συνήθως η αποζημίωση ανά κεφαλή αιγοπροβάτου σε περίπτωση θανάτου ήταν 44€, ενώ η απλή αποζημίωση 31€/κεφαλή. Απόψε όμως εγώ έχω χουβαρνταλίκια. Κυρ Στέφανε, 50€ το πρόβατο, τ’ακούς;) Το ποσό του μισθού του υπουργού Γεωργίας και του εκάστοτε Διευθύνοντος Συμβούλου ΕΛΓΑ δεν το έβαλα στα συμπεράσματα. Τα έρμα συμπεράσματα όμως δεν σταματάνε εκεί. Πάνε και παρακάτω. 



Καπάκι θυμήθηκα την καραμέλλα του ΦΠΑ. Για τους «κλέφτες» που δεν τον αποδίδουν στο κράτος ως όφειλαν. Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (μεγάλη η χάρη του) χρωστάει στο κράτος ΦΠΑ ύψους 500εκ ευρώ, δηλαδή όσο και δυόμιση χιλιάδες Κιμούληδες. ΦΠΑ που επίσης δεν αποδίδουν τα ΙΕΚ Ξυνή, οι εφοπλιστές, ναι αυτοί που δεν πληρώνουν τους ναυτεργάτες και πάει λέγοντας. 



Το συμπέρασμα είναι όντως δικό μου. Το μπαλάκι είναι στην εξέδρα και στον αγωνιστικό χώρο γίνεται το σύστριγγλο! 



Έχει τρελαθεί ο κόσμος με την επέτειο θανάτου του Ξυλούρη! Άλλες χρονιές δεν γινόταν αυτός ο χαμός. Ωραία είναι πάντως γιατί παίζουν παντού τραγούδια του. (Και του Στράτου Διονυσίου, αλλά αυτό είναι για την προώθηση του σημερινού φύλλου μιας εφημερίδας, πολύ Διονυσίου όμως βρε παλιατζή μου!) Θυμάμαι την μάνα μου να κλαίει όποτε άκουγε Ξυλούρη και έλεγε ότι ήταν ιδεολόγος. Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι η μπαλάντα του κυρ Μέντιου που εκτός από εκπληκτική ποίηση έχει και αναθεματισμένη μουσική και ενορχήστρωση.Εκτυλίσσεται εν συντομία όλη η ιστορία του κάματου και της εκμετάλλευσης. Ειδικά από το σημείο (2.50’’) που λέει a cappella και pianissimo «κοίτα οι άλλοι έχουν κινήσει..» για να το επαναλάβει σταδιακά όλο και πιο δυνατά με την συνοδεία αρπισμών και φλάουτου, όλο και πιο παθιασμένα, ώσπου το φλάουτο ξεφεύγει εντελώς στο «άηντε θύμα, άντε ψώνιο..» σαν να μουρμουράει μέσα σου ο εκνευρισμός από την αδικία και την καταπίεση και σου έρχεται να πεταχτείς επάνω και να κάνεις κάτι... Και τί να κάνουμε; Σάματις έχουμε και τίποτα να κάνουμε; Για να μην διαλυθούν οι συγκεντρώσεις με ξύλο και χημικά θα πρέπει να έχουμε μαζευτεί να παίξουμε τα βλέφαρά μας! Και μένει ο ντουνιάς χωρίς κάθαρση (με την τραγική έννοια) Νικολάκη!





Για εντελώς ανεξήγητο λόγο στην εισαγωγή βίντεο από το youtube δεν με βγάζει με την καμία στο βίντεο που θέλω εγώ να βάλω, δηλαδή του Ξυλούρη και όχι του Σφακιανάκη, του Ρουμελιώτη, του λυκείου Ηγουμενίτσας ή του Λυκείου Ηρακλείου. Αλλά το καλό το παλικάρι, περπατάει στα κάρβουνα, το τραγούδι λοιπόν εδώ:

Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡ ΜΕΝΤΙΟΥ - ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ
http://www.youtube.com/watch?v=hU4h3pMNXfA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμπρός ΘουΒού! Πές μας τί σκέφτεσαι!