Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Απόψε ονειρεύτηκα τον Λένιν

Όπως σας το λέω είναι. Δεν κάνω πλάκα. Την σκηνή την έβλεπα όχι σαν να ήμουν εκεί, σαν σε τηλεόραση, σαν σε όνειρο ένα πράμα. 



Σκηνή: Γήπεδο μπάσκετ σε χωριό. Όχι παρκέ, όχι τερέν. Άσφαλτος. Παρόλα αυτά διεξάγεται κάτι σαν all star game !!!?? wtf ακόμα και εμένα, που με ξέρω, το υποσυνείδητό μου με αφήνει ώρες ώρες έκπληκτη!

Ο Λένιν βρίσκεται γονατιστός κάτω από την μπασκέτα και πετάει μπάλες ψηλά στον αέρα. Οι παίχτες - παγκοσμίως άγνωστοι - προλεταριάτο θα πρέπει να είναι - τρέχουν με αφετηρία έξω από το γήπεδο, πατάνε σε τραμπολίνο, απογειώνονται, πιάνουν τις μπάλες που έχει πετάξει ο Λένιν, μην το ξεχνάμε αυτό, και καρφώνουν στο καλάθι!!!


Πηγή εικόνας


Λοιπόν, είναι η πρώτη φορά που ονειρεύομαι τον Λένιν! Και πραγματικά ο τελευταίος που θα περίμενα ποτέ να δω στον ύπνο μου. Είμαι άνθρωπος με μεταφυσικές ανησυχίες. Αλλά δεν έχω ονειρευτεί ποτέ κάποιον Άγιο. Αρκετές φορές έχω ξυπνήσει ουρλιάζοντας γιατί με κυνηγάνε διάφορα τέρατα, το τελευταίο πριν κάνα μήνα, ένα μαύρο τζιπ σε χωματόδρομο και από μέσα βγήκε ένας μαυροντυμένος Σιθ με κουκούλα και ερχόταν κατά πάνω μου, έκλασα μαλλί από λύκο και ξύπνησα!

Επίσης βλέπω ότι είμαι εγκλωβισμένη κάπου και βρίσκω κάπου μια παλιά συσκευή τηλεφώνου και πηγαίνω να πάρω τηλέφωνο να με σώσουν και διαπιστώνω ότι η συσκευή δεν έχει καντράν! 

Έχω δει και ωραία πράγματα, δεν παραπονιέμαι... 

Αλλά τον Λένιν? Από πού και ως πού? Έχω μια υποτυπώδη ταξική συνείδηση, αλλά δεν έχω διαβάσει ποτέ μου Λένιν. Ούτε κάποιο άρθρο πρόσφατα. Με βάση τα όσα έχω διαβάσει, ακούσει και δει τις τελευταίες μέρες θα μπορούσα κάλλιστα να ονειρευτώ τον Μπογιόπουλο, τον Βαρουφάκη, τον Λαπαβίτσα, τον Πουλή, τον Πωλ Μέισον, ακόμα και τον Μεϊμαράκη (θού Κύριε...) αλλά τον Λένιν; Ομολογώ ότι δεν το είδα να έρχεται! Μπάλες πετούσε κάτω από την μπασκέτα. 

Μπορεί κανένας να το εξηγήσει; Ή έστω έχει δει κανένας εξίσου κουλό όνειρο για να μην νιώθω μόνη;



special thanks to Sfyrodrepanos for providing this photo



5 σχόλια:

  1. Επίσης βλέπω ότι είμαι εγκλωβισμένη κάπου και βρίσκω κάπου μια παλιά συσκευή τηλεφώνου και πηγαίνω να πάρω τηλέφωνο να με σώσουν και διαπιστώνω ότι η συσκευή δεν έχει καντράν!

    Νάντια,

    Ψάξε να βρεις την ταινία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Άγριες Φράουλες» (Smultronstället, 1957) και δες με προσοχή το πρώτο όνειρο —είναι στην αρχή— του καθηγητή Ίσακ Μποργκ και ιδίως την σκηνή όπου ο Μποργκ σταματάει μπροστά στο ρολογάδικο.

    Καλό σου Σαββατοκύριακο,

    ο σχολιαστής του Ηροδότου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εντόπισα μεν την ταινία, ουχί δε τη σκηνή, αλλά θα την δω αργότερα. Προς το παρόν θα πάω με φίλους να πιούμε τσίπ(ου)ρα και να συζητήσουμε να εκτονωθούμε.
    Μου 'ρχονται κάποιοι στίχοι στο μυαλό, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι τους θυμάμαι καλά. ".....τί πλήξη! Ποιός να λεγε ο Θούριος που αρχίσαμε, σε τέτοιο μοιρολόι να καταλήξει!" Είμαι ανάμεσα σε Σολωμό, και Παλαμά. Εσύ που είσαι και πολυδιαβασμένος, μπορείς να βοηθήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς δεν το γνωρίζω το ποίημα.

    Δεν είμαι πολυδιαβασμένος.

    Άμα δεις την ταινία και την σκηνή θα τα πούμε.

    ο σχολιαστής του Ηροδότου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να με συγχωράς, δεν την έχω δει ακόμα την ταινία. Τουλάχιστον θυμάσαι να μου πεις αν η σκηνή με το ρολογάδικο είναι στην αρχή, ή στο τέλος; Έχω μια αντίδραση να σκεφτώ οτιδήποτε αυτή τη στιγμή. Πλακώθηκα στο step και τους κοιλιακούς. Και στις βότκες.

      Διαγραφή
    2. Λοιπόν, Νάντια, η συγκεκριμένη σεκάνς απ’ τις «Άγριες Φράουλες» ξεκινάει στο 4:32΄ και αποπερατώνεται στο 5:00΄ (το πρώτο όνειρο του Ίσακ Μποργκ αρχίζει λιγάκι πιο πριν και τελειώνει αρκετά αργότερα).

      Ο σύνδεσμος για ολόκληρη την ταινία (με ενσωματωμένους υπότιτλους στα αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά) είναι:

      https://www.youtube.com/watch?v=NFsU0QA7-M4

      Και θα σου συνιστούσα, άμα συνέλθεις ―χωρίς παρεξήγηση αυτό, σε παρακαλώ―, να την δεις ολόκληρη την ταινία, το αξίζει.

      Τα λέμε, άμα δεις την σεκάνς ή κι ολόκληρη την ταινία,

      Ο σχολιαστής του Ηροδότου

      Διαγραφή

Εμπρός ΘουΒού! Πές μας τί σκέφτεσαι!