Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Επιθετική στρατηγική

Για όλες τις μάχες μεγάλες και μικρές που δίνουμε καθημερινά. 

Το να πολεμάς και να νικάς σε όλες σου τις μάχες δεν είναι η ύψιστη τελειότητα. Η ύψιστη τελειότητα συνίσταται στην εξουδετέρωση της εχθρικής αντίστασης χωρίς μάχη. Στην πρακτική τέχνη του πολέμου το καλύτερο από όλα είναι να καταλάβεις τη χώρα του εχθρού ολόκληρη και άθικτη. Δεν είναι καλό να τη διαλύσεις και να την καταστρέψεις. Επίσης είναι καλύτερο να αιχμαλωτίσεις έναν ολόκληρο στρατό, παρά να τον εξοντώσεις, να αιχμαλωτίσεις ένα σύνταγμα, ένα απόσπασμα ή ένα λόχο ολόκληρο και όχι να τα αφανίσεις. 

Η ανώτατη μορφή της τέχνης του στρατηγού είναι να ματαιώσει τα σχέδια του εχθρού, η επόμενη καλύτερη να εμποδίσει τη συνένωση των δυνάμεών του. Η επόμενη στη σειρά είναι να επιτεθείς στο στρατό του εχθρού στο πεδίο της μάχης. Η χειρότερη πολιτική από όλες είναι να πολιορκήσεις περιτειχισμένη πόλη, επειδή η κατασκευή πολιορκητικών μηχανών και διάφορων πολεμικών εργαλείων θα κρατήσει τρείς μήνες και η ανέγερση αναχωμάτων μπροστά στα τείχη θα απαιτήσει τρείς μήνες ακόμη. Ο στρατηγός, ανίκανος να συγκρατήσει την νευρικότητά του, θα ρίξει τους άντρες του πάνω στα τείχη σαν πλήθος μυρμηγκιών, με αποτέλεσμα το ένα τρίτο των ανδρών του να σκοτωθεί και η πόλη να μείνει άπαρτη. Αυτά είναι τα καταστροφικά αποτελέσματα μίας πολιορκίας.

Ο έμπειρος ηγέτης υποτάσσει το στρατό του εχθρού χωρίς μάχη. Καταλαμβάνει τις πόλεις, χωρίς να τις πολιορκήσει, ανατρέπει τα εχθρικά βασίλεια χωρίς μακροχρόνιες επιχειρήσεις. Με τις δυνάμεις του άθικτες αμφισβητεί την κυριαρχία της αυτοκρατορίας και έτσι, χωρίς να χάσει ούτε έναν άνδρα, ο θρίαμβός του είναι πλήρης.
 ..........
Θα νικήσει αυτός που ξέρει πότε να πολεμήσει και πότε να μήν πολεμήσει.
Θα νικήσει αυτός που ξέρει να χειρίζεται ανώτερες και κατώτερες δυνάμεις.
Θα νικήσει αυτός του οποίου ο στρατός εμψυχώνεται από το ίδιο πνεύμα σε όλες τις βαθμίδες.
Θα νικήσει αυτός που, προετοιμασμένος ο ίδιος, περιμένει να βρεί τον εχθρό απροετοίμαστο.
Θα νικήσει αυτός που έχει στρατιωτικές ικανότητες και δεν δέχεται παρεμβάσεις από τον ηγεμόνα.
Αν γνωρίζεις τον εχθρό και γνωρίζεις και τον εαυτό σου δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι το αποτέλεσμα χιλίων μαχών.
Αν γνωρίζεις τον εαυτό σου, αλλά όχι τον εχθρό για κάθε νίκη που κερδίζεις θα υφίστασαι και μία ήττα.
Αν δεν γνωρίζεις ούτε τον εχθρό, ούτε τον εαυτό σου θα υποκύπτεις σε κάθε μάχη.

Απόσπασμα από το βιβλίο "Η Τέχνη του Πολέμου" του Sun Tzu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμπρός ΘουΒού! Πές μας τί σκέφτεσαι!