Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Τα αδύνατα ζευγάρια (ή περί Κβαντομηχανικής μέρος ΙΙ)


Προφυλάξεις: Να διαβαστεί με επιφυλακτικότητα και επιείκεια. Άν έχετε τσούξει κανένα ποτηράκι θα το καταλάβετε καλύτερα. Να ΜΗΝ διαβάσετε αυτό το κείμενο άν έχετε εμφανίσει ποτέ συμπτώματα διπολικής διαταραχής, γιατί ενδέχεται να τα επιτείνει, έχετε υπόταση, επιληψία, ή γλαύκωμα κλειστής γωνίας.


Αυτό τον καιρό μαθαίνω να σκέφτομαι δυιστικά, ένεκα η κβαντομηχανική βλέπεις. Όχι ότι τα καταφέρνω και πολύ καλά, γιατί η ιδέα του μη συγκεκριμένου δεν είναι κάτι που δεν έχει συνηθίσει να σκέφτεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Και τι εννοώ: Μπαίνουμε σε ένα δωμάτιο, το φως είναι είτε ανοιχτό, είτε σβηστό. Τώρα πρέπει να μάθω να σκέφτομαι ότι το φως μπορεί να βρίσκεται σε δύο καταστάσεις, να είναι και ανοιχτό και σβηστό, με κάποιο συντελεστή βαρύτητας που καθορίζει το σύστημά μας, γραμμικός συνδυασμός καταστάσεων σου λέει μαντάμ! Δύο σωματίδια που περιστρέφονται μπορεί να είναι παράλληλα, μπορεί να είναι αντιπαράλληλα, αλλά εμείς τα φουκαριάρικα δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε σε ποιά κατάσταση βρίσκονται ακριβώς, αλλά παρηγοριόμαστε με το να υπολογίζουμε την πιθανότητα να βρίσκονται παράλληλα ή αντιπαράλληλα. Μα και αυτά τα διαολεμένα σωματίδια δεν λένε να «αποφασίσουν» τί στο καλό θέλουν να είναι. Από την άλλη, θέλοντας και μή τα σωματίδια λέγονται συζευγμένα, αφού αλληλεπιδρούν. Ούφ, πονοκέφαλος. (μου αρέσει όμως, τραβάτε με και ας κλαίω!)

Αυτό που δεν ξέρουμε ακριβώς τί γίνεται, αυτή η αβεβαιότητα σε ποιά κατάσταση βρίσκεται ακριβώς το σύστημα με τρελαίνει. Μεγαλωμένη με τετράγωνη λογική, ευκλείδια γεωμετρία και κατσικίστιο γάλα, έμαθα ότι ένα και ένα κάνουν δύο, (λένε μές στο καφενείο). Δεν μπορείς εσύ κύριε Heisenberg να έρχεσαι τώρα και να μας λές ότι ένα και ένα μπορεί να κάνει είτε μηδέν, είτε ένα, είτε δύο. Θα μας τρελάνεις τελείως; Και όμως! Τα νοητικά μου γυμνάσια αυτό τον καιρό είναι πάνω σε αυτές τις αρχές, των παράλληλων πολλαπλών ενδεχομένων. Και καλά όταν τα ενδεχόμενα είναι μόνο δύο. Θυμάστε την γάτα στο κουτί; Είτε ζωντανή, είτε νεκρή; Γιούχου! Ευκολάκι! Ας βάλουμε τώρα και έναν σκύλο και ένα ποντίκι και έναν ελέφαντα στο κουτί και πάμε όλοι μαζί να βρούμε εκ νέου τις πιθανές καταστάσεις. Εδώ σε θέλω κάρβουνα να περπατάς στον κάβουρα!
Όπως πολύ καλά καταλάβατε οι σημερινές ασκήσεις μου πέσανε κομματάκι βαριές. Θέλω να σας εισάγω ομαλά στο βίντεο που ακολουθεί. (αν περιμένετε «ομαλά» μετά από όσα έχετε ήδη διαβάσει, μπαίνετε στο νόημα, μπράβο) Ο κύριος που παράγει μουσική είναι ένας, ή δύο; Παίζει βιολί, ή τσέλο, ή μήπως δύο βιολιά, ή μήπως δύο τσέλα; Είναι δύο που παίζουν ταυτόχρονα, ή ένας ετεροχρονισμένα; Αυτό που καταγράφουν οι αισθήσεις μου είναι άθροισμα διαφορετικών πιθανών καταστάσεων. Και ακούγεται τόσο ωραία!

The Impossible Duet Handel Halvorsen Passacaglia for Cello and Violin



10 σχόλια:

  1. Τώρα τι σχόλιο να γράψω εδώ τώρα; Αυτό που σκέφτομαι αυτόματα ή το επεξεργασμένο; Κάνε πέρα την κβαντομηχανική, εμένα τη φιλόλογο πολύ με μπερδεύει... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι έγραψα και σε μια τόσο δα μικρή φρασούλα 2 φορές τη λέξη τώρα. Τεράστια η σύγχισις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να γράψεις αυτό που σκέφτεσαι αυτόματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.youtube.com/watch?v=MuU00Q3RhDg&feature=fvwrel

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Impossible is nothing! Και αυτό είναι υπόσχεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγω παίζω καλύτερα και απο τους δυόμισοι τους
    :-P
    μπάι δι γουεη christinel δες αυτό είναι καλύτερο:
    http://www.youtube.com/watch?v=JzqumbhfxRo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαίρομαι γιατί βλέπω ότι φιλόλογοι και μή, μπήκατε στο νόημα. Επίσης βλέπω ότι σας καλαρέσουν τα στρυφνά και τα περίεργα πουλάκια μου! Όσο και να το κάνεις μία ανησυχία ότι θα φάω γιαούρτια την είχα... Ζήτω η πολλαπλότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ναντούλι μου κοίταξε να δεις: η βιέννη ακόμα μπορεί να ακουλουθεί τους συλλογισμούς σου , αλλά άμα συνεχίσεις αυτό το βιολί, χμμμ, δεν ξέρω...;)
    την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ε, κάτι θα ξέρει η Βιέννη από βιολιά, ή μήπως βιόλες, ή μήπως τσέλα, ή μήπως κόντρα μπάσα; Μήπως είναι ταυτόχρονα όλα μαζί;
    Πάντως αφού δεν σας αρέσει, σκέφτομαι να κάνω ξεχωριστό blog που θα το λένε "Το τρελό μποζόνιο".
    Θα επιστρέψω στις νορμάλ αναρτήσεις που θα γκρινιάζω για την καθημερινότητα και θα σας λείψουν τα κβαντομηχανικά μου παραληρήματα.
    Πήγες στο upper Belvedere να δείς "το φιλί"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εννοείται καλή μου!! Από την πρώτη βδομάδα που πάτησα το πόδι μου εδώ;)
    Αυτό πάντως που καταλαβαίνω εγώ,
    μ΄όλα αυτά σου τα τρεξίματα, είναι ότι δε σε βλέπω να ανηφορίζεις ε;...σνιφ σνιφ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εμπρός ΘουΒού! Πές μας τί σκέφτεσαι!