Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Γιατρέ, νομίζω ότι είμαι σωματίδιο!

Ξέρω ότι σας έλειψα αυτή την εβδομάδα, άκουσα μερικά παράπονα, υπόσχομαι από βδομάδα να επανορθώσω, αλλά είχα ΠΟΡΩΘΕΙ τόσο πολύ με την κβαντομηχανική που την αντιμετωπίζω με τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση φρεσκοερωτευμένου.
Δέν έχω χρόνο για το blog. Λύνω κβάντο και γουσταρώ.
Για όλα τ’ άλλα αδιαφορώ, λύνω κβάντο και γουσταρώ.
Οοοοοοο
Περπατάω στο δρόμο σαν ένα ευτυχισμένο οδεύον κύμα σε μηδενικό δυναμικό και σκέφτομαι εξισώσεις Schroedinger, μετασχηματισμούς Fourier και γινόμενα αβεβαιοτήτων. Δεν με ενδιαφέρει τίποτα που δεν έχει κυματοσυνάρτηση. Αν και τώρα που το ξανασκέφτομαι τα πάντα έχουν κυματοσυνάρτηση. Ας πούμε η κυματοσυνάρτηση των μέσων μαζικής μεταφοράς ήταν όλη την εβδομάδα μηδέν, Ψ(ΜΜΜ)=0.  Για να καταλαβαινόμαστε, κυματοσυνάρτηση είναι μία συνάρτηση που περιγράφει ένα σωματίδιο και περιλαμβάνει την θέση ή την ορμή του σωματιδίου και τον χρόνο.  Για να σας δώσω μία εικόνα. Αυτή την στιγμή το σωματίδιο (λέμε τώρα) Νάντια περιγράφεται από μία συνάρτηση δέλτα εντοπισμένη στην Κυψέλη, στην διεύθυνσή μου, στον πέμπτο όροφο, δηλαδή: Ψ(Ν)=5δ(χ-Κυψέλη), επί μία σταθερά κανονικοποίησης. Δεν προβλέπεται να μετακινηθεί από εκεί μέχρι αύριο το πρωί και αυτή την στιγμή βρίσκεται ξαπλωμένο στην θεμελιώδη ενεργειακή στάθμη επί του καναπέος.  

Η συνάρτηση δέλτα
Οι φίλοι μου ανησυχούν για εμένα γιατί έχω εκδηλώσει κάποια, κατά την γνώμη τους, περίεργα συμπτώματα. Πρίν από λίγο ήμουν σε μία τηλεδιάσκεψη στο skype με την παγκοσμίου φήμης, βιολόγο ερευνήτρια φίλη μου, από την Αμερική, και τον εξίσου παγκοσμίου φήμης, ηλεκτρολόγο μηχανικό φίλο μου και τα πλαίσια από τις φωτογραφίες τους αναβοσβήνανε την ώρα που μιλούσανε.  Και εγώ παρατήρησα ότι είναι γραμμικός συνδυασμός κυματοσυναρτήσεων γιατί στιγμιαία άναβε πότε το ένα, πότε το άλλο λαμπάκι και αυτοί μου είπαν ότι δεν είμαι καθόλου καλά. Περίεργο, γιατί μου το είπαν και άλλοι τελευταία.  Και όπως είπε και κάποιος συμπάσχων κβαντόπληκτος, φοβούμενος για την νοητική μου υγεία: "ανακλάσου και γύρνα!" 
Θα γυρίσω; Το πείραμα θα δείξει. Στιγμή σύγκρουσης: Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, ώρα 10η πρωινή. Έκβαση πειράματος: Αβέβαιο.

Οι πρώτες 4 κυματοσυναρτήσεις του Απλού Αρμονικού Ταλαντωτή

3 σχόλια:

  1. Μια χαρά θα τα πας, το ξέρω ;) Και το βράδυ μας θα είναι ακόμα τελειότερο! Εγώ δεν τα κατέχω αυτά το ομολογώ, και οι αριθμοί, υα διαγράμματα και κυρίως η φυσική με ανατριχιάζουν. Και να σκεφτείς πως μέχρι τελευταία στιγμή, πήγαινα για Αρχιτεκτονική!!! (με φώτισε ο Θεός και γύρισα σελίδα και κατεύθυνση και όλα-όχι πως κατάλαβα και πολλά, αλλά λέμε τώρα..) Μάλιστα να φανταστείς πως δεν έπεφτα ποτέ κάτω από το 18 (μέχρι τη στιγμή που έκανα στροφή στην καριέρα μου, να μην τα ξαναλέμε και το delete ήταν οριστικό-format στον εγκέφαλο αμετάκλιτο!)
    Ουφ, σαν να άρχισαν να με αγχώνουν αυτά τα σχεδιάκια από πάνω... Εγκαταλείπω! Μουτς! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά τα σχεδιάκια από πάνω που τόσο σε αγχώνουν, άν όλα πάνε καλά αύριο, σκέφτομαι να τα χτυπήσω tattoo ή στον ώμο, ή στον λαιμό, ή... κάπου αλλού! Εντάξει, μπορεί να τα κάνω tattoo χένας για να μην είναι μόνιμα.
    Αυτή την στιγμή είμαι σε διεγερμένη ιδιοκατάσταση. Αύριο το βράδυ στην συναυλία ελπίζω να είμαι πάλι στην θεμελιώδη.
    Να με σκέφτεστε αύριο το πρωί! Φχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. De mou les koritsaki...ean ka8osoun epi tou kanapeous...tote h sunarthsh de 8a eixe perissotero endaferon?...perasa tis proalles apo ena magazi...tattoo kai se skefthka...giati skefthka egw ...na mpw na varesw ena...allh8ino! Se skeftomoun shmera to prwi.ciao belles!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εμπρός ΘουΒού! Πές μας τί σκέφτεσαι!