Μην μου τρομάζετε με τον τίτλο! Μείνετε μαζί μου. Κβαντικά φαινόμενα υπάρχουν στην καθημερινότητά μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν δεν ξέρεις ποιά μπορεί να είναι η έκβαση μίας κατάστασης. Πχ όταν ρίχνεις ένα ζάρι τί μπορεί να έρθει; Σωστά, 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6. Υπάρχει κάποιος λόγος να προτιμήσει το ζάρι κάποιο από τα ενδεχόμενα; Όχι. Όλα είναι ισοπίθανα. Πρίν λοιπόν την διεξαγωγή του πειράματος, στην συγκεκριμένη περίπτωση την ρίψη του ζαριού, μπορούμε να πούμε ότι το ζάρι βρίσκεται ταυτόχρονα σε 6 διαφορετικές ιδιοκαταστάσεις και μας τρώει η απορία τί στο καλό θα συμβεί μόλις ρίξουμε το ζάρι. Άλλο ανάλογο, τί στο καλό θα συμβεί άν ζητήσω αύξηση; Οι πιθανές μικροκαταστάσεις είναι να γίνει δεκτή η πρότασή μου με αλλαλαγμούς χαράς, (το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;) ή να φύγω με κατεβασμένα αυτιά έχοντας ακούσει....
Βέβαια μπορεί να φοβάμαι την έκβαση του πειράματος. Μπορεί να θέλω οπωσδήποτε να έρθει 4 και να φοβάμαι ότι θα έρθουν όλα τα υπόλοιπα, ώστε να μην ρίχνω τελικά το ζάρι, ξεχνώντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να έρθει το ρημάδι το 4 που θέλω τόσο πολύ. Κατερίνα, ψαράκι μου, για εσένα το λέω, ρίξτο μή φοβάσαι.
Μπορεί να έχετε ακούσει το μακάβριο παράδειγμα με την γάτα του Schroedinger. Η γάτα βρίσκεται κλεισμένη σε ένα κουτί, μαζί με μία κάψουλα υδροκυανύου και έναν ραδιενεργό πυρήνα. Αν ο πυρήνας διασπαστεί, η κάψουλα θα ανοίξει και η γατούλα θα πεθάνει. Αν ο πυρήνας δεν διασπαστεί, η κάψουλα θα μείνει ακέραιη, το ίδιο και η γάτα. Πρίν ανοίξουμε το κουτί δεν ξέρουμε σε τί κατάσταση είναι μέσα η γάτα. Ζωντανή, ή νεκρή; Νεκρή, ή ζωντανή; Μπορείτε να φανταστείτε ότι στη θέση της γάτας είναι η ελληνική οικονομία. Λέμε λοιπόν ότι η γάτα βρίσκεται κβαντισμένη, είναι ταυτόχρονα και νεκρή και ζωντανή η φουκαριάρα. Ο κοινός νούς, θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι γελοίο. Είναι σύνηθες η γάτα να είναι είτε νεκρή, είτε ζωντανή. Όχι και τα δύο! Τί το περάσαμε εδώ; Αυτά που μας λές Νάντια δεν γίνονται! Η αλήθεια είναι ότι η γάτα βιώνει μόνο μία πραγματικότητα. Ο όρος βιώνει είναι αδόκιμος στην περίπτωση που η γάτα είναι νεκρή, αλλά εγώ είμαι αισιόδοξο άτομο. Εμείς που είμαστε απ’ έξω δεν ξέρουμε ποιά είναι η κατάσταση της γάτας και ερχομαστε αντιμέτωποι με το παράδοξο να είναι ταυτόχρονα και στις δύο καταστάσεις. Τα πράγματα αλλάζουν όταν ανοίξουμε το κουτί. Τότε μαθαίνουμε τί έχει συμβεί τελικά.
Όταν θα ανοίξουμε το κουτί θα έρθουμε αντιμέτωποι με μία μοναδική και μή αντιστρεπτή πραγματικότητα, η γάτα ή θα νιαουρίζει, ή θα βρωμάει. Η διεξαγωγή του πειράματος είναι αυτή που μας έβγαλε από την αβεβαιότητα, από την αγωνία μας και μας έδωσε ένα σαφές αποτέλεσμα. Είναι το αποτέλεσμα αυτό που θέλαμε, ή έγινε αυτό που φοβόμασταν;
Πρίν ρίξουμε το ζάρι δεν ξέρουμε τί θα έρθει και μπορεί να το κρατάμε στο χέρι μας και να το κουνάμε πέρα δώθε, τόσο μέχρι να βαρεθούμε και οι ίδιοι. Δεν είναι καλύτερα να το κάνουμε το πείραμα, και να βγούμε επιτέλους από την αβεβαιότητα της κβαντικής φυσικής, στην βεβαιότητα της κλασσικής μηχανικής; Μικρή συμβουλή: Αν το πείραμα μπορεί να επηρεαστεί, καλό θα είναι να φροντίσουμε ώστε οι συνθήκες του πειράματος να ευνοούν το ενδεχόμενο που προτιμούμε και να ρίξουμε ευχόμενοι να έρθει το ένα και μοναδικό 4. Τώρα αν έρθουν όλα τα υπόλοιπα, έ τί να κάνουμε έτσι είναι η ζωή, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς το 4.
Εμπνευσμένο από τον φίλο μου τον Tommaso, φυσικό υψηλών ενεργειών στο Cern που με έπεισε να αντιμετωπίσω τους φόβους μου και να ανοίξω το κουτί τον περασμένο Ιούνιο.
..και απ'οτι φαινεται η γατα ειναι γεματη ζωη κι εμπνευση! Ευχαριστω τον φιλο εκεινο που βοηθησε να ανοιξει το κουτι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το κείμενο ταρακουνάει πολλά μα πολλά... κουτιά (έτσι για να ταιριάξω με το γενικότερο πνεύμα). Άλλα από αυτά περιέχουν γάτες, άλλα σκύλους, άλλα άπλυτες κάλτσες, άλλα αράχνες, νυχτερίδες, θησαυρούς ή απλώς... σκόνη... Και πόσο επίκαιρο είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σταθώ στα τελευταία σου λόγια και θα γενικεύσω για να σε επιβεβαιώσω κιόλας κατά κάποιον τρόπο- όταν μπαίνεις στη διαδικασία ενός πειράματος, σημαίνει πως θέλεις ένα αποτέλεσμα-θετικό ή αρνητικό δεν έχει σημασία, φτάνει να είναι αποτέλεσμα, διαφορετικά δεν θα ξεκινούσες καμιά διεργασία, αλλά θα επαναπαυόσουν στην αδράνεια και την ασφάλειά σου. Όταν λοιπόν ασχολείσαι με ένα πείραμα, για να είσαι σωστός και ωραίος, δεν θα το παρατήσεις σε ένα εργαστήριο στο πουθενά να σου το τρέχουν άλλοι, αλλά θα ασχοληθείς μαζί του προσωπικά και θα Ασχοληθείς (!) με Α κεφαλαίο. Θα το μελετήσεις, θα το ξαναμελετήσεις, θα ρίχνεις μια κρυφή ματιά πού και πού στο κουτί σου, θα κρατάς σημειώσεις, θα ξενυχτάς δίπλα του και σίγουρα η μέρα σου θα αρχίζει με τη σκέψη του και η νύχτα σου με το όνειρό του. Διαφορετικά το πείραμα έχει πολλές πιθανότητες να πάει στον φούντο και τσάμπα πλήρωσες και για τα υλικά (ας τα ξόδευες σε τσίχλες).
Θα μου πεις... Αν αφιερώσεις τόοοσα σε ένα ρημαδοπείραμα και τούτο πάει στράφι; Ε και; Τουλάχιστον θα έχεις πέσει ηρωϊκά. Και ξέρεις πόσα θα έχεις μάθει για την επόμενη προσπάθεια; Οπότε ίσως τελικά μελλοντικά να μην στερηθείς ούτε το 4, ούτε τη γάτα. ;)
"H μέρα σου θα αρχίζει με τη σκέψη του και η νύχτα σου με το όνειρό του". Πόσο αλήθεια είναι αυτό για το 4 που δεν ήρθε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί τελικα να μην έχει σημασία η έκβαση του πειράματος, αλλά το πόσα έχεις μάθει. Νομίζω το είχε πεί και ένας ποιητάκος, Καντάφης νομίζω λεγότανε, κάτι για μία Ιθάκη...
Θα μου πείς, αυτά τα περί Ιθάκης τα λένε αυτοί που τους ψοφάνε οι γάτες, που τους έρχεται ασσόδυο, που καταλήγουν στην ξενέρωτη την Ιθάκη, αλλά θα προτιμούσαν Μύκονο. Τί ξέρει και ο Καντάφης;
Μία ηρωικώς πεσσούσα!