Γαμώτο το τί πλάκα χάνω που δεν βλέπω ειδήσεις στο Mega δεν λέγεται! Τον Πρετεντέρη προχθές τον έπιασε κωλοπιλάλα και χτυπιότανε ότι οι αγρότες πήραν τις επιδοτήσεις και αντί να τις κάνουν τρακτέρ, τις κάνανε καγιέν και αν κάποιος ρίξει μια ματιά στο μπλόκο της Νίκαιας θα βεβαιωθεί για του λόγου το αληθές.
Όταν ένας ψημένος αγρότης πνιγμένος από το δίκιο είπε χτες σε «ενημερωτική εκπομπή» ότι το 80% των αγροτών παίρνουν το 20% των επιδοτήσεων (δημοκρατικό, δεν λέω) και έλεγε ο άνθρωπος ότι εμείς με τις επιδοτήσεις δεν είμαστε πλούσιοι, φτωχοί άνθρωποι είμαστε, με τα λεφτά των επιδοτήσεων πήραμε μηχανήματα (τρακτέρ και άλλα). Για να του απαντήσει ο βολεμένος δημοσιογράφος στο στούντιο ότι δεν τα χρειάζονται ΟΛΑ αυτά τα μηχανήματα! Γιατί οι αγρότες χρειάζονται την άδεια του κάθε παπαρίσκου για να έχουν τρακτέρ και να μην θερίζουν το στάρι με το δρεπάνι! Απλά δεν έχει ιδρώσει ποτέ ο κώλος – ναι ο κώλος – κανενός από τους παρεπιδημούντες εν τω Φαλήρω να δεί πώς σκάβεται το αμπέλι, πως μαζεύονται οι ελιές, πως ποτίζονται τα βαμπάκια. Ας πάει ο κύριος Ρουμπάτης ΜΙΑ μέρα να οργώσει με το τρακτέρ, που το θεωρεί πολυτέλεια, και όχι με το αλέτρι που το σέρνουν βόδια και είναι όντως κουραστικό, πάει να οργώσει ένα χωράφι, όχι στο βουνό, αλλά στον κάμπο, όχι με πέτρες, αλλά με καθαρό χώμα, όχι μούσκεμο και βαρύ, αλλά στεγνό και ελαφρύ χωράφι και αν δεν του βγεί η πίστη εμένα να με φτύσεις! Και αν πάει ποτέ να οργώσει, εμένα να με χέσεις! Γιατί είναι εύκολο να λές την γνώμη σου από τον καναπέ, αλλά αν δεν έχεις ζήσει αγροτική ζωή, η γνώμη σου απλά δεν μετράει. Και τα έχω πάρει κρανίο, γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αγροτική περιοχή της Φθιώτιδας και έζησα την κούραση του πατέρα μου όταν γυρνούσε από το χωράφι, την αγωνία του όταν δεν είχαν οι ελιές καρπό, πάλι την αγωνία του όταν είχαν, αλλά τότε οι έμποροι κορόιδευαν τους παραγωγούς για να πάρουν τον καρπό για μια μπουκιά ψωμί...
Μισό λεπτάκι να σας εξηγήσω, γιατί είναι φυσικό όσοι έχουν μεγαλώσει στην Αθήνα να μην μπορούν να καταλάβουν προς τί η οργή των αγροτών. Όταν είσαι υπάλληλος παίρνεις μισθό κάθε μήνα. Όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνεσαι κάθε φορά που παρέχεις υπηρεσίες. Όταν είσαι αγρότης δουλεύεις μια χρονιά ολόκληρη για να πληρωθείς μόνο μία φορά, την εποχή που θα πουλήσεις τα προϊόντα σου. Συνήθως το χρονικό παράθυρο της καρποφορίας είναι μικρό και αυτό περιορίζει και την συλλογή. Και βέβαια τόσο η συλλογή του καρπού, όσο και η καλλιέργεια μπορεί να επηρεαστεί από τον καύσωνα, την χαλαζόπτωση, τον παγετό, τον δάκο, την μουχρίτσα, την ακρίδα και ότι μπορείς να φανταστείς. Η δουλειά λοιπόν του αγρότη είναι να καταπολεμά τους παράγοντες που παλεύονται και να προσεύχεται για τα καιρικά φαινόμενα. Όταν το ντοματάκι ωριμάσει, πρέπει να μαζευτεί! Και όταν μαζευτεί πρέπει να πάει το πολύ σε μία μέρα στο εργοστάσιο, αλλιώς ξινίζει. Ε, λοιπόν τη μέρα που σου έχει πει ο έμπορος ότι θα έρθει το φορτηγό στο χωράφι να πάρει την ντομάτα σου, εσύ πας με τους εργάτες και μαζεύεις. Έρχεται όμως το απόγευμα και το φορτηγό είναι άφαντο! Και μετά σου λέει ο έμπορας ότι θα έρθει αύριο, αλλά δεν θα σου δώσει 14 δραχμές το κιλό, όπως είχατε συμφωνήσει, αλλά 7 και αν θες! Μπορείς να κάνεις και αλλιώς; Θα αφήσεις τον κόπο σου να ξινίσει στο χωράφι; Θες να φωνάξεις, να σπάσεις πράγματα, να τον καρυδώσεις, αλλά δεν μπορείς γιατί πρέπει να τον πάρεις με το καλό και τα παρακάλια για να σου δώσει τρίμηνη επιταγή εξόφλησης και όχι εξάμηνη. Και εν τω μεταξύ έχεις να πληρώσεις βενζίνη στο τρακτέρ, σπόρους, λιπάσματα, σωλήνες για ποτίσματα, μπεκάκια, μεροκάματα για το σκάλισμα, για την συγκομιδή και να φάει και η οικογένεια. Ο κόπος; Ο κόπος δεν μετράει ποτέ! Ούτε το κρύο πάνω στο τρακτέρ..
Σήμερα το πρωί αγρότες από την Φθιώτιδα προσπάθησαν να κλείσουν ειρηνικά τον δρόμο για μία ώρα περίπου. Πήγαν χωρίς τρακτέρ και όταν προσπάθησαν να κλείσουν τον δρόμο, εκεί τους περίμεναν τα ΜΑΤ (ΜΑΤ στην Φθιώτιδα; Θα τρελαθούμε;) και η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.Τα επεισόδια έγιναν στην εθνική οδό έξω από τη Λαμία, στον κόμβο της Ανθήλης. Έπεσαν χημικά, δακρυγόνα ακόμα και σε ηλικιωμένους. Σε ένα βιντεάκι είναι δύο θείτσες γύρω στα 70 που ακουμπάνε αποκαμωμένες στη διαχωριστική νησίδα του δρόμου και μία αγανακτισμένη φωνάζει: «ίσχους, ίσχους, λπάμι πάρα πουλί!». Ρε παιδιά, όχι επειδή καταλαβαίνω τί λέει, καμιά φορά όταν είμαι θυμωμένη μιλάω και εγώ έτσι, αλλά μου φάνηκε η πιο γνήσια διαμαρτυρία που έχω ακούσει ποτέ! Μόνο που επειδή οι αγρότες έχουν γνήσια οργή και δεν υπακούουν σε συγκεκριμένη κομματική γραμμή, ελεύθερα και αυθόρμητα πλακώθηκαν στο ξύλο με τα ΜΑΤ!!! Και έβγαλαν τον αστυνομικό διευθυντή Φθιώτιδας από το αυτοκίνητό και του έσκισαν τα ρούχα. Εντάξει, δεν του έσκισαν και το καλσόν!
"Δεν θέλαμε να φτάσουμε εδώ. Από εδώ και πέρα, όλο τέτοια θα βλέπετε".
Περισσότερο ξύλο
Περισσότερο ξύλο
Ακολούθησαν συλλήψεις και όταν πήγαν αγρότες έξω από την αστυνομική Διεύθυνσης Φθιώτιδας για να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες αγρότες, είχε σαν αποτέλεσμα να συλληφθούν και αυτοί! Αυτά είναι! Ιέπ κύριους! Πού ιπάς; Η μάν' σ' δε σ' ήμαθε τράπς; Να μην διαμαρτύρεσαι, να είσαι φρόνιμος και να μην έχεις μπλεξίματα με την αστυνομία;
Mama tried to raise me better
19/2/2013 update: Επειδή όλοι οι αγρότες δεν είναι ίδιοι
Οπως προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία της Κομισιόν, το 80% από τα 55 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων που διατίθενται κάθε χρόνο συνολικά στα κράτη – μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της περιβόητης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), εισπράττεται από τους μεγαλογαιοκτήμονες, δηλαδή από το μεγάλο κεφάλαιο. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο «ελληνικό». Στην Αγγλία, για παράδειγμα, όπως αποκαλύφθηκε το 2007, τις μεγαλύτερες αγροτικές επιδοτήσεις τις μοιράζονται η …βασιλική οικογένεια και διάφοροι άλλοι πάμπλουτοι «ευγενείς». Όπως προέκυψε, η βασίλισσα Ελισάβετ εισέπραττε από (...αγροτικές) επιδοτήσεις 544.000 στερλίνες ετησίως, ο διάδοχος Κάρολος 225.000 στερλίνες, ο δούκας του Μάρλμπορο 370.000 στερλίνες, ο δούκας του Ουεστμίνστερ 325.000, ο δούκας του Μπρέντφορντ 380.000, ο κόμης του Λέστερ 250.000 στερλίνες.
Και να μαζεύει το ντοματάκι απο το δρόμο...Που είναι ο Πρετεντέρης να του κοκκινήσει η κεφάλα απο τη ντομάτα να δει τη γλύκα;(και την ξινίλα μπάι δε γουέι)
ΑπάντησηΔιαγραφή